← Takaisin
- StaffPoint-konserni
- Ajankohtaista
- Työturvallisuus- ja työterveyspäivä
Työturvallisuus- ja työterveyspäivä
28.4.2017
Tänään vietetään Maailman työturvallisuus- ja työterveyspäivää, joka on ILO:n vuotuinen teemapäivä. StaffPoint-konsernin henkilöstöjohtaja Tiina Forsbomkertoo työturvallisuuden ja –terveyden olevan yksi HR-työskentelymme kulmakivistä. Mutta miten hoidamme yli kymmenen tuhatta työntekijää?
Työturvallisuus ja –terveysvastuut vuokratyössä
Meillä StaffPointilla kiinnitetään jokapäiväisessä toiminnassa huomiota sekä työturvallisuuden että –terveyden toteutumiseen. Toimialastamme johtuen huomio jakaantuu sekä toimihenkilöihin että yli 10 000 asiakasyrityksissämme työskentelevän työntekijään. Tämän vuoksi toimenpiteet kohdistuvat aina kyseisen toimialan tai tiimin erityistarpeisiin.
StaffPointin työturvallisuusasioita käsitellään myös työsuojelutoimikunnassa, jossa päätyösuojeluvaltuutettu ja paikkakuntakohtaiset työsuojeluvaltuutetut sekä vuokratyöntekijöitämme edustava työsuojeluvaltuutettu hoitavat kokonaisuutta aktiivisesti.
Työsuojelu
Meille on tärkeää, että asiakasyrityksissämme sekä työturvallisuus että –suojelu hoidetaan hyvin. Sovimme aina asiakkaidemme kanssa perehdytyskäytännöistä, jotta asiakkaalle menevä työntekijämme saa parhaat mahdolliset lähtökohdat turvalliseen työskentelyyn.
Vuokratyössä työsuojeluvastuu on jaettu. Me hallinnollisena esimiehenä rekrytoimme asiakkaan kriteereiden mukaan ammattitaitoisia, tehtävään soveltuvia työntekijöitä ja perehdytämme heidät käytäntöihimme. Asiakasyrityksemme vastaa työntekijän työnjohdosta, työskentelyolosuhteista, työvälineistä ja paikan päällä tapahtuvasta varsinaisesta työhön perehdytyksestä sekä perehdytyksestä turvallisiin työtapoihin.
Työntekijöillämme on käytössä StaffPointin läheltä piti –ilmoituskäytäntö ja asiakkaidemme omat työturvallisuusprosessit. Vahvalla käytännöllä haluamme varmistaa, että jokainen läheltä piti –tilanne tulee tietoomme ja ongelmiin pystytään puuttumaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Työsuojelussa oma vastuunsa on myös työntekijällä. Hänen tulee kuunnella ja noudattaa ohjeita sekä kertoa havaitsemistaan epäkohdista tai suoranaisista ongelmista viivytyksettä.
Työterveys ja työkyky
Työkyvyn tukeminen on tärkeä osa HR-toimintaamme. Työkykytiimiimme kuuluu 2 työkykykoordinaattoria ja sairaanhoidon asiantuntijoita, jotka yhteistyössä työterveyden kanssa tukevat työntekijöidemme työkykyä ja ovat työntekijän tukena joskus hyvinkin vaikeissa tilanteissa. Noudatamme varhaisen välittämisen mallia, johon kuuluvat keskustelut käydään työkykykoordinaattorien kanssa. Näin pystymme auttamaan työntekijöitämme työkykyyn liittyvissä haasteissa ja varmistamaan tehokkaan hoitopolun toteutumisen sekä näin nopeuttamaan työhön paluuta. Vahvan tiimin avulla työntekijä saa parhaan mahdollisen tuen ja olemme kokeneet hienoja onnistumisia työntekijän työkyvyn parantuessa tai palautuessa.
Toimialakohtaista erikoistumista
HoReCa-toimialan työsuhdeasiantuntija Helena Hyrsky kertoo toimialan työsuojelu- ja työturvallisuuskäytännöistä. Kokonaisuus alkaa ammattimaisesta rekrytoinnista, jossa arvioidaan hakijan ammattitaito ja mahdollisuudet menestyä haetussa tehtävässä. Uusien työntekijöiden info-tilaisuudessa käsitellään työturvallisuutta ja keskustellaan työtapaturmien ennaltaehkäisyä. Yhdessä asiakkaan kanssa varmistamme, että tarvittavat työsuojavälineet ovat työntekijöidemme käytössä.
Helena jatkaa, että edellytämme ammattilaisiltamme asianmukaista työvaatetusta. Sekä sali- että keittiöpuolella tulee jalkineiden olla ammattikäyttöön tarkoitettuja. Tyylikkäisiin kenkiin piiloutuvat hyvät ominaisuudet ovat liukueste ja kärkivahvistettu umpinainen rakenne, joka suojaa jalkoja putoavilta veitsiltä ja lasinsirpaleilta. Lisäksi esimerkiksi kokin ammattivaatetus; kokkihousut ja –takki valmistetaan huonosti syttyvästä paksusta puuvillasta vähentämään kipinästä aiheutuvaa palovaaraa.
Toimialalla kerätään jatkuvasti palautetta yleisen työergonomian toteutumisesta. Asiakkaidemme tiloja emme voi muuttaa, mutta suuresta asiakaskunnastamme löytyy eritavoin rakennettuja kokonaisuuksia, joten ergonomiaa voidaan parantaa vaihtamalla työskentelykohdetta.
Teollisuus-, rakennus- ja logistiikka-toimialan työsuhdeasiantuntijana työskentelevä Katri Rantala-Wanczyk avaa edustamiensa alojen työturvallisuuskäytäntöjä. Aloilla on paljon erilaisia tehtäviä, joiden riskitkin ovat erilaisia. Katri kertoo, että työntekijän hakiessa työsuojavälineitä toimistoltamme, käydään hänen kanssaan läpi miten ja miksi kyseistä suojavälinettä käytetään juuri hänen työssään. Esimerkiksi työturvakengät suojaavat varpaita putoavilta esineiltä ja suojalasit estävät vierasesineiden joutumista silmiin. Suojaimet eivät kaikissa paikoissa yksin riitä, osalla asiakkaistamme tulee työntekijöillä olla työturvallisuuskortti. Tällöin järjestämme työntekijöillemme tarvittavan koulutuksen.
Lue lisää työsuojelusta sivuiltamme.